Kontaktirajte nas

KOMUNIKACIJA IZMEĐU SUDIONIKA U PROMETU

Kako komunicirati prilikom vožnje služeći se zvučnim i vizualnim znakovima….

Svaki sudionik u prometu dužan je postupati prema prometnim propisima i pravilima, poštujući prometne znakove uz jasno iskazivanje svoje namjere drugim vožačima, pješacima i ostalim sudionicima u prometu.

Vozači se u komuniciranju služe zvučnim i vizualnim znakovima:

Zvučnim znakom upozorenja (sirena)
Izmjenom dugih i kratkih svjetala
Uključivanje pokazivača smjera
Stop-svjetlima
Položajem i brzinom vozila
Isto tako znakovi upozorenja mogu se davati i okretanjem glave, rukama, govorom, mimikom ili na neki drugi način ako to pospješuje komunikaciju i pridonosi sigurnijem protoku prometa. Pri uporabi tih znakova važno je da ih oba sudionika, odnosno vozača jednako razumiju i shvaćaju.

komunikacija sudionika u prometu

Prilikom vožnje na autocesti gdje brzine kretanja iznose do 130 km/h u situacijama kada dođe do naglog smanjenja brzine za više od 50 % ili do naglog zaustavljnja, vozači su DUŽNI UKLJUČITI SVA ČETIRI POKAZIVAČA SMJERA kako bi svim ostalim sudionicima koji se kreću iza njih na vrijeme dali do znanja da što prije smanje svoju brzinu. Nažalost, još uvijek postoje oni vozači koji u takvim situacijama ne pale pokazivače (bilo iz zaborava ili drugih razloga) pa nerijetko možemo vidjeti česte nalete i lančane sudare.

Ako se ikada nađete u takvoj situaciji najvažnije je da održavate i vozite na potrebnom razmaku uz obavezno paljenje svih pokazivača smjera prilikom naglog i iznenadnog kočenja…

Lijepi pozdrav od ekipe Rubikona

Komunikacija između sudionika u prometu