Kontaktirajte nas

Sigurnosni razmak između vozila metodom dvije sekunde

Vozač je dužan vozilo uvijek držati na takvoj udaljenosti od drugih vozila u prometu da ne izazove opasnost i ne ometa druge vozače.

Za vožnje na cestama izvan naselja kolone vozila se stvaraju u blizini većih gradova, na nizbrdicama i uzbrdicama, serpentinama i na pojedinim zavojitim dionicama ceste. Često se ljeti, kada je sezona godišnjih odmora, kolona vozila stvara na ulascima i izlscima na autocestu, čemu smo i samo svjedoci.

sigurnosni razmak

Održavanjem nedovoljnog razmaka direktno utječemo na povećanje opasnosti od nalijetanje na vozilo u koloni. Kako bi to izbjegli, dužni smo održavati razmak od najmanje dvije sekunde. Što to znači??? Kada vozilo koje se nalazi ispred nas prođe pored bilo kakvog fiksnog objekta koji stoji uz cestu (prometni znak, kilometarska oznaka, stup javne rasvjet) mi u sebi odbrojimo dvije sekunde i u tom trenutku kada smo to izgovorili mi bi se trebali naći na toj poziciji. Takav razmak nam je dovoljan ukoliko vozilo ispred nas naglo zakoči, da se mi na siguran način uspijemo zaustaviti. Da se svi vozači drže toga pravila, zasigurno se nebi dogodila niti jedna prometna nesreća na autocesti, brzoj cesti ili na cestama izvan naselja…stoga za vrijeme voženje naotvorenim i bržim cestama sjetite se odbrojati te čarobne i spasonosne dvije sekunde…

LP, ekipa Rubikona

 

Sigurnosni razmak između vozila