Kontaktirajte nas

Oprez i pozornost ( koncentracija, predviđanje, očekivanje…).

Pozdrav ekipi,

Današnje druženje nastavljamo s oprezom i pozornošću.

Kako sam i najavio zadnji puta, a s obzirom na trenutne vremenske prilike koje nas prate zadnja 2 tj., te kako nam najavljuju naši prognozeri, pa onda da i mi budemo u toku, no prije toga osvrnut ću se na pitanje od zadnji puta.

A odgovor glasi da prednost prolaska ima autobus iz suprotnog smjera jer dok je upaljeno prometno svijetlo tada ne postupamo po prometnom znaku koji je na prometnom svijetlu već po zelenom na istom, a s obzirom da skrećemo u lijevo dužni smo propustiti vozilo koje iz suprotnog smjera vozi ravno – zadržava smjer kretanja, ili skreće udesno.

I tada na moje iznenađenje kad upitam neke svoje prijatelje ostanem zapanjen kad kažu da smo mi kakti na glavnoj cesti zbog znaka. Haloooo – kažem ja, pa ljudi kako poznajete propise čak nam je stanje u prometu i «dobro», ovo je osnova prometa i zbog toga,a i mnogih drugih stvari vraćam se na današnju temu, a o kojoj se u autoškoli mnogo priča i jedino takovim ponašanjem možemo očekivati i bolju sigurnost u prometu.

Oprez ili pozornost predstavlja usmjerenost ( koncentracija, očekivanje, predviđanje itd…) osobe prema izvoru podražaja, odnosno uočavanje prometne situacije. Očituje se u razini psihičke i psihomotorne aktivnosti vozača prema trenutačnoj prometnoj situaciji tijekom vožnje.

Koncentracija pozornosti predstavlja stupanj usmjerenosti vozačeve pozornosti prema određenoj prometnoj situaciji.

Pored ovih navedenih čimbenika pozornosti, brzina kretanja vozila ima mogu reći najbitniju ulogu. Pravodobno uočavanje opasnosti daje vozaču dovoljno vremena da korigira – ispravi svoje pogreške i pravodobno reagira na tuđe pogreške svakog drugog sudionika u prometu od pješaka, biciklista, mopedista kao najugroženijih sudionika u prometu ali i drugi vozača.

Vjerojatnost uočavanja neke zapreke i brzina kretanja vozila u obrnuto su proporcionalnom odnosu, tj. što sporije vozimo vjerojatnost da ćemo pravodobno uočiti prepreku je veća, a to je ono što nam je najbitnije jer prosječno vrijeme regiranja je cca jedna sekunda – sekunda koja život znači.

Ovime vrlo lako dolazimo do zaključka, da ako je vozač svjestan onoga što se događa u njegovom neposrednom okružju, odnosno da može pravodobno i na vrijeme uočiti i spoznati prometnu situaciju, on će pravodobno i na vrijeme regirati i izbjeći moguću opasnost.

Za kraj današnjeg druženja podsjetnik za sve nas koji smo već u prometu i za one koji će uskoro to postati, kroz sustav osposobljavanja kandidata u autoškolama, da prije započinjanja bilo koje radnje vozilom, vozač mora uočiti prometnu situaciju i procijeniti može li tu radnju izvesti sigurno i za sebe i za ostale sudionike u prometu, s najavom za drugi puta gdje ćemo pričati o Procjeni opasnosti i donošenje pravilne odluke.

Pozdrav i naravno puno sigurnih kilometara želi Vam

Vaš Bero

Oprez i pozornost