Kontaktirajte nas

Vožnja po snijegu i poledici

Pao nam je i taj dugoočekivani snijeg pa ćemo vam u nekoliko koraka objasniti i pojasniti kako je najlakše savladati vožnju u takvim uvjetima. Prvi i glavni uvjet za sigurnu vožnju po snijegu i poledici je zimska oprema, osobito zimske gume na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od 4 mm. Bez njih vam je vožnja zakonom zabranjena te vam slijedi novčana kazna ukoliko nemate propisanu zimsku opremu za vrijeme zimskih uvjeta na cesti.

Vožnja po snijegu

Pahuljice snijega reflektiraju svjetlost ravno u vozačeve oči i lijepe se na vjetrobransko staklo tako da nam smanjuju vidljivost slično kao i magla. Cesta je klizava, što znači da je trenje između kotača i podloge osjetljivo, a kada se u potpunosti prekine dolazi do klizanja vozila. Prvo što ćemo učiniti u takvoj situaciji kada je kolnik prekriven snijegom ili ledom je to da maksimalno smanjimo brzinu i sve radnje vozilom obavljamo usporeno i nježno. Zaustavni put nam se produžuje za čak tri puta (u odnosu na zaustavni put za vrijeme kiše koji nam se tada produžuje za dvostruko).
Ako je na cesti trag od drugih vozila važno je voziti točno po njemu te povećati oprez pri mjenjanju smjera vožnje, jer naglo mjenjanje dovodi do zanošenja vozila.
Ako i dođe do klizanja i zanošenja vozila kontrolu nad upravljačem uspostavit ćemo preko snage motora laganim oduzimanjem gasa, bez paničnog pritiskanja kočnice. Volan moramo okretati nježno u smjeru klizanja vozila uz dodavanje gasa kako bi nas vozilo povuklo u ispravnom smjeru.
Ukoliko vam je sve to previše najbolji savjet je da se uputite na javni prijevoz i na što sigurniji način dođete na svoje odredište.

Vožnja po snijegu i poledici